SPIS TREŚCI

14 September, 2010

ciastka razowe na raz dwa trzy

Rozochocona ciasteczkowo postanowiłam wypróbować inną mąkę, tym razem...razową. Pełnoziarnistą. Pszenną. Nie wiem jakim cudem wyszły, bo przepis jak dla mnie czysto eksperymentalny (czytaj: zupełnie wymyślony:)) Jeśli jednak ktoś zrobił już takie same, nie pogniewam się jak mnie o tym powiadomi;). 


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej i razowej (łącznie, w proporcji mniej więcej pół na pół)
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 200 g stopionego masła
  • 4 żółtka
  • łyżka śmietany
Obie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy masło i żółtka i wyrabiamy ciasto ręką, jeśli jest zbyt suche, dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być zwarte. Formujemy wałek i zawinięty w folię spożywczą chowamy do lodówki na ok 30 min. Schłodzony wałek ciasta kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 15 - 20 minut, uważając by spód się za bardzo nie przypiekł (można w trakcie pieczenia obrócić ciastka na drugą stronę). Pozostawiamy upieczone ciastka w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Studzimy przykryte ściereczką. Świeże są bardzo kruche i chrupiące. Najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy nabiorą miękkości. Kiedy natomiast po kilku dniach zrobią się zbyt twarde by je chrupać, doskonale smakują z mlekiem!


No comments:

Post a Comment

Dziękuję za komentarz:)