SPIS TREŚCI

24 January, 2011

ziemniak i znajomi


Znajomi ziemniaka. Z warzywniaka:) W warzywnych plackach. Miały być tylko ziemniaczane placki. Ale gdzie nie zaglądnęłam tam czekał "ktoś" gotowy by dołączyć. A to cukinia, a to por patrzył błagalnie. I cała torba młodych liści szpinaku. W efekcie końcowym trochę się tego zebrało, na te multiwarzywne placki:)


Placki ziemniaczano-warzywne (bez jajek)
Składniki:
  • 4 małe ziemniaki (lub 2 większe)
  • 1 marchew
  • 1 cukinia (niewielka)
  • jasna część z 1 pora
  • 250 g świeżego młodego szpinaku
  • pęczek szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła (użyłam tymianku i suszonej natki pietruszki)
  • olej do smażenia
Warzywa umyć, obrać ziemniaki i marchew, razem z cukinią zetrzeć na tarce, przełożyć na sito by odciekły. Por kroimy w pół plasterki. Szczypior siekamy. Szpinak parzymy wrzątkiem na sicie, szybko przelewamy zimną wodą (lekko zmięknie, ale nie straci jędrności), połowę siekamy. Drugą połowę przyrządzamy do podania, np. z vinaigrette. Przygotowane warzywa mieszamy z mąką i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.Na rozgrzanym oleju smażymy placki, aż zrumienią się, z obu stron. Najlepiej smakują gorące, podane z zieleniną, dlatego proponuję pozostały szpinak z sosem. Smacznego.




14 comments:

  1. Sliczne te placuszki, a do tego zdrowe!

    ReplyDelete
  2. Faktycznie multiwarzywne. Czasem robię dla dziecka z soczewicy i marchewki lub z cukini albo z zielonego grosdzku. Podjadam i są pycha, domyślam sie, że takie z wielu warzyw też juszą być pyszne. Może następnym razem zrobię je mojej niejadce i dzięi temu przemycę szpinak!

    ReplyDelete
  3. taka warzywna multiwitamina na talerzu :)
    pyszności! mam trochę ziemniaków, które wymagają zjedzenia, więc takie placuszki byłyby wspaniałe na kolację!

    ReplyDelete
  4. Bardzo fajne nietypowe placuszki. Takie wiosenne :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    ReplyDelete
  5. U mnie ostatnio byłszpinak, ale przyzna, że troszkę wyrzuciłam, bo nie miałam pomysłu co zrobić z pozostałym (i miałam lenia). Cóż, teraz robiłabym placuszki.. zwłaszscza, że nie trzeba trzeć tylu ziemniaków..

    ReplyDelete
  6. Bez jajek? Ze szpinakiem? Coś nowego! Bardzo jednak smakowitego. :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  7. Wyglądają tak wiosennie.Pyszny widok Mar!

    ReplyDelete
  8. cudownych mają znajomych te Twoje ziemniaczki.
    wspaniałe placki. porywam porcyjkę ;]

    ReplyDelete
  9. Multiwarzywne placki są o wiele lepsze niż zwykłe ziemniaczane.
    Zachwycające, i jaki świetny kolor!!

    ReplyDelete
  10. Mar, to chyba przepis specjalnie dla mnie! Zwłaszcza na tej szpinakowej górce! Wspaniały!

    ReplyDelete
  11. Uwielbiam takie warzywne placki. Na jesieni to moje ulubione dania. Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  12. dzięki za pochwałę placków, naprawdę je polecam:) uściski dla wszystkich!pozdrawiam

    ReplyDelete

Dziękuję za komentarz:)