SPIS TREŚCI

10 July, 2011

Kochanie, co z tym serkiem?


Mówiąc to, małżonek mój miał na myśli półkilogramowe wiaderko serka wiejskiego, którego termin przydatności do spożycia miał się skończyć nazajutrz. Jakoś nie mogłam sobie wyobrazić, że zjem go za jednym razem, w jakiejkolwiek postaci. Jeśli mam być szczera, przejadł mi się ostatnio. Kanapki, sałatki, tosty. Z pomidorami i cebulą. Albo z dżemem morelowym. Cottage cheese jest dość uniwersalny, bardzo lubię jego delikatny smak i granulki. Już gdzieś widziałam przepisy na sernik z jego udziałem, a za mną sernik chodził od dłuższego czasu. Kolejna sernikowa improwizacja z dodatkiem jagód, które są jednymi z moich ulubionych owoców, oraz krówek, które są jednymi z ulubionych słodyczy każdego łasucha:)

Jagody i skórka cytrynowa dodana do masy tworzą orzeźwiającą kwaskowatość, którą równoważą słodycz krówek (rozpuszczone na wierzchu tworzą pyszną polewę) i lekko cynamonowego spodu. To naprawdę pyszny sernik, i nawet mój luby zjadł kilka porcji, chociaż za ciastami nie przepada. Kawałeczek?


Sernik z jagodami i krówkami

Spód:

200 g ciasteczek digestive (lub zwykłych herbatników)
100 g masła, stopionego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z wanilii)

Masa:

500 g serka wiejskiego (przed odcedzeniem)
200 g mielonego serka (używam serka Wieluń)
150 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
3 jajka
torebka budyniu śmietankowego
skórka otarta z 1 niewielkiej cytryny

Wierzch:

300 g jagód, delikatnie skropionych łyżką soku z cytryny
ok 150 g krówek, posiekanych

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze, mieszamy z cynamonem i wanilią, wlewamy masło i wyrabiamy masę. Dno tortownicy wylepiamy powstałą masą i pieczemy ok 10 minut. Wyciągamy do ostygnięcia i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 st. C.

W tym czasie robimy masę: Cukier puder mieszamy z miękkim masłem i ucieramy mikserem kilka minut. Serek wiejski odciskamy i mielimy w maszynce lub za pomocą miksera, nie musimy tego robić zbyt dokładnie, ponieważ miksując go z kolejnymi składnikami nabierze dodatkowej gładkości. Oba serki dodajemy do masła i cukru, ucieramy do połączenia, następnie zmniejszając obroty dodajemy po jednym jajku (po każdym ucieramy minimum 30 sekund). Dodajemy budyń i skórkę cytrynową. Ucieramy do dokładnego połączenia się wszystkich składników, gotową masę wylewamy na podpieczony spód.

Na wierzchu układamy jagody i posypujemy posiekanymi krówkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok godziny. Po upieczeniu sernik dobrze studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę (ja włożyłam na noc). Smacznego!

19 comments:

  1. wow, ser, jagody i do tego krówki, moje ulubione! niezłe połączenie:) aż ślinka cieknie:)

    ReplyDelete
  2. Doskonały sernik. Już wiem, że go uwielbiam :)

    ReplyDelete
  3. Kocham serniki, a ten musi być wyjątkowo smaczny! ;)

    ReplyDelete
  4. Jadłam sernik z borówkami (bo u nas na to się mówi borówki a nie jagody;)) i jest pyszny! Ale letnio u Ciebie, pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  5. To mnie zaskoczyłaś sernikiem. Na bank byłam przekonana, że to muffinka będzie. Ale spoko! Życie jest pełne niespodzianek.
    POzdrawiam
    Ania

    ReplyDelete
  6. to połączenie smaków musi być zabójcze!Piękne zdjęcie!

    ReplyDelete
  7. sliczny!! brzmi super z tymi jagodami i krowkami :)) u mnie tez dzis byl sernik jagodowy, ale na zimno...

    ReplyDelete
  8. co ja bym dała za kawałek tego sernika! :)

    ReplyDelete
  9. Ojoj! Wygląda znakomicie! Zjadłabym kawałek :)

    ReplyDelete
  10. Kawałeczek?! No wiesz, ja kilka porcji solidnych proszę - a najlepiej cały sernik! Boski!

    ReplyDelete
  11. Sernik z serka wiejskiego? Coś wspaniałego :D Jeszcze tego nie widziałam. A skoro mamy tu jeszcze krówki i jagody...biorę!
    Będę niegrzeczna i wyrwę kawałeczek Annie-Marii :>

    P.S. Ta piosenka Oh Laury jest cudowna i jednocześnie dobijająca. U mnie właśnie pod tym motywem wczoraj była sesja zdjęciowa ;-)

    ReplyDelete
  12. Ależ piękności tu prezentujesz.
    Zdjecia rewelacja.
    Pozwolisz, że zostane na dlużej?:)

    ReplyDelete
  13. slinotok na sam widok:)

    ReplyDelete
  14. Chyba to sernik idealny.Dla mnie!
    Kombinacja sera,krówek i jagód mnie zachwyciła.
    Powtórzę go za Tobą na pewno.
    Serdeczności!

    ReplyDelete
  15. Super! Szkoda, ze w Anglii tak ciezko o zwykle jagody, borowki wszedzie...
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  16. mmm... krówki:)

    ReplyDelete
  17. o tak! poproszę kawałeczek! a nawet dwa! :)

    ReplyDelete
  18. Do sernika mnie przekonywać długo nie trzeba.. szczególnie do takiego - super :)

    ReplyDelete

Dziękuję za komentarz:)