SPIS TREŚCI

08 November, 2011

O czasie i o szarlotce


Ostatnie dni były niepodobne do żadnych innych, mam dużo mniej czasu i dużo więcej rzeczy do zrobienia. Powtarzam sobie, że każdy ma tyle samo czasu i są ludzie, którzy zdają się nie zauważać jego upływu. Jakby dla nich stał w miejscu albo przynajmniej wyjątkowo łaskawie traktował. Ale to umiejętność tych ludzi. Dar do zatrzymywania się w chwilach wartych zatrzymania. Zdolność odróżnienia: co warte jest zachodu, a co jest tylko stratą czasu. Zorganizowanie. Albo, wręcz przeciwnie, dawanie się ponosić chwili. Nie planowanie. Spontaniczność? Jaki jest Wasz klucz? Co robicie, by nie stracić cennej chwili i jednocześnie zaoszczędzić jak najwięcej czasu. Mam teraz w głowie słowa pewnej piosenki: są chwile, dla których warto zatrzymać, co dobre w nas; bo są chwile, dla których warto wykradać czasowi czas...Nucę tę piosenkę wykradając porankowi czas na szybką szarlotkę. Sypaną. Z jeszcze gorącym kawałkiem, który rozsypuje się pod łyżeczką, siadam i marnuję w zamyśleniu pięć minut. A może zyskuję? :)


Sypana szarlotka razowa z żurawiną

1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka kaszki manny
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1 kg tartych jabłek (ja użyłam dużego słoika prażonych jabłek)
60 g suszonej żurawiny (można użyć też świeżej!)
ok 60 g zimnego masła
cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Niewielką formę (użyłam prostokątnej blaszki) smarujemy dokładnie masłem. Mąkę, kaszkę, cukier, proszek i cynamon mieszamy. Jedną trzecią sypiemy równomiernie na dno formy, nakładamy połowę jabłek, przysypujemy znów jedną trzecią suchej mieszanki. Układamy warstwę jabłek, a na nich żurawinę. Wierzch posypujemy pozostałą częścią mąki. Masło kroimy w cienkie plasterki i przykrywamy nimi wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po wyciągnięciu studzimy (szarlotkę najlepiej kroi się gdy całkiem wystygnie, w przeciwnym razie będzie się rozpadać, ale z drugiej strony najlepiej smakuje lekko ciepła:)). Posypujemy cukrem pudrem (u mnie puder trzcinowy wymieszany z cynamonem). Smacznego!



10 comments:

  1. nie zajmuje sie pierdolami...stawiam sobie jasno wytyczony cel i tego sie trzymam...najwiecej czasu chce poswiecic dzieciom-to tylko dzieki nim jeszcze nie wyladowalam w wariatkowie:)

    A szarlotka przepysznie wyglada i pewnie tak tez smakuje:)

    ReplyDelete
  2. Więc to ten nagłówek! Mnie się podoba, najbardziej to ten małą czcionką napis "for the love of food",
    ja będę musiała popracować nad swoim :)
    Szarlotkę bym zjadła, zwłaszcza, że dziś już nic słodkiego w domu nie zostało, wszystkie ciastka upieczone zjedli :)

    Sypanej jeszcze nigdy nie robiłam, to znak, że warto spróbować!

    Wymyśliłaś już jak zrobić ten krem?

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Bardzo ciekawe ciacho i rozmyślania, nie powiem. ;) Mi czas ucieka, biegnie jakby się czegoś bał, jakbym go goniła! Znika gdy otwieram podręcznik.. i już go nie ma! Jest tylko wołające, ciepłe łóżko. ;)
    Cudne zdjęcia. :)

    ReplyDelete
  4. a mi właśnie od kilku dni chodzi po głowie szarlotka :-)

    ReplyDelete
  5. U mnie mało planowania,dużo spontaniczności.Zawsze,kiedy zaplanuję coś sobie i chcę realizować,wszystko wywraca się do góry nogami.Stawiam na spontaniczność kontrolowaną.
    A ta szarlotka wygląda bajecznie!

    ReplyDelete
  6. coraz częściej przekonuje się, że najważniejsze, to cieszyć się chwilą i czerpać radość z tego, co mamy w w danym momencie... wtedy nie boimy się przyszłości, nie żałujemy tego, co było -bo ważne jest to, co teraz.

    A szarlotka podbiła moje serce: razowo, z jabłkami i ta żurawina... Idzie się rozmarzyć :)

    ReplyDelete
  7. Uwielbiam sypane szarlotki a razowej nigdy nie robiłam!:)

    pieknie tu u Ciebie!
    P.

    ReplyDelete
  8. Zyskujesz:)
    Każdy ma swój czas na wszystko - naprawdę. Ale niekiedy potrzeba tego 5-minutowego zamyślenia aby sobie to uświadomić:). Pozdrawiam Cię , MAr!
    Lubie tę szarlotkę, ale już trochę o niej zapomniałam

    ReplyDelete
  9. Warto się zatrzymać na chwilę, upiec szarlotkę, a potem usiąść i się przy niej zrelaksować :)
    Podoba mi się bardzo dodatek żurawiny!

    ReplyDelete

Dziękuję za komentarz:)