06 October, 2010

zagrajmy w pomidora

A dokładniej: w pomidorka. Koktajlowego. Są wygodne. Wystarczy je umyć i pokroić. Dodać do sałatki. Nadziać na koreczki. Zamarynować. Udekorować nimi potrawy. Idealnie się sprawdzają gdy brakuje czasu. No i są zdrowe, bo zawierają sporo likopenu. Najlepiej uwolnić go podsmażając pomidorki. Do zrobienia relishu wystarczy zaledwie tyle ile ich zmieścisz w garści...


Relish słodko-kwaśny z pomidorków cherry
Składniki (na jeden słoiczek):
  • garść pomidorków cherry (ok 10 sztuk, drobna różnica naprawdę nie ma znaczenia)
  • 1 czerwona cebula
  • 2,5 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego
  • łyżeczka białego cukru
  • pół łyżeczki ziół suszonych (ulubionych)
  • pół łyżeczki garam masali (jeśli nie masz, może być tylko mielony kumin i cynamon)
  • kilka ziaren kolendry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta chili w proszku
  • 50 ml wody
Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka wrzucić pomidorki, zasypać łyżeczką ciemnego cukru i włączyć ogień. Podgrzewać, aż puszczą sok i chwilę smażyć, aż zmiękną. Na patelni rozgrzać delikatnie oliwę i wrzucić cebulę. Dusić na wolnym ogniu z dodatkiem soli (zapobiegnie przypalaniu się cebuli).Gdy zmięknie dodać cebulę (razem z oliwą) do pomidorków, dodać zioła, garam masalę, kolendrę, chili oraz ocet i gotować ok 5 minut. Przełożyć do czystego słoiczka. W osobnym rondelku zagotować wodę z 2 łyżeczkami cukru ciemnego i łyżeczką białego. Podgrzewać tak długo, aż część wody wyparuje i powstanie ciemny syrop. Zalać nim relisz, zakręcić słoik i wstrząsnąć. Można pasteryzować jeśli nie chcemy użyć go od razu. W przeciwnym razie wystudzić i trzymać w lodówce. Doskonale pasuje do mięs z grilla, pieczeni albo po prostu z ulubionym pieczywem.

No comments: