20 November, 2011

Razowe ciasto z orzechami i lemon curd


Ciasto, które powstało wczoraj wieczorem z nagłej potrzeby słodkiego. Chociaż zbyt słodkie nie wyszło, a kwaskowa polewa sprawiła, że nawet mój miły, który za słodkościami nie przepada, skusił się na kawałek i nie żałował:) Chyba pierwszy raz nie miałam w domu innej mąki niż razowa i dlatego obawiałam się trochę czy wyjdzie (na ogół mieszam obie mąki, zwykłą i razową). Wyszło. I z pewnością będzie jeszcze nie raz gościło w naszym domu, bo polubiliśmy je za cytrynową polewę i chrupiące orzechy w każdym kęsie. A Wy? Macie takie przepisy, które powstały w kilka minut i zostały z Wami do dziś?


Razowe ciasto orzechowe z polewą cytrynową i czekoladą

1i 1/2szklanki mąki pszennej razowej (lub mieszanka ze zwykłą w dowolnych proporcjach)
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g masła (rozpuszczonego)
1/2 szklanki cukru
170 ml mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
garść orzechów grubo posiekanych (u mnie włoskie)

polewa:
2 łyżki lemon curd
4-6 łyżek śmietany 18%

dodatkowo:
ok 50 g dowolnej czekolady, posiekanej (u mnie truflowa)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Mleko mieszamy z jajami, cukrem, rozpuszczonym masłem i wanilią. Łączymy mokre i suche składniki, trzepaczką balonową dokładnie mieszając, ale niezbyt długo. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem (mała keksówka lub niewielka prostokątna blaszka).

Wierzch polewamy równomiernie polewą (jej składniki należy bardzo dokładnie wymieszać) i posypujemy czekoladą. Pieczemy ok 40-45 minut (należy wbić patyczek i sprawdzić czy ciasto jest upieczone). Kroimy po wystudzeniu. Smacznego!

19 comments:

Schokolade said...

mamy,mamy-jest ich wiele...zaluje,ze nie moge wpasc na kawke do Ciebie i kawalatek tego pysznego ciasteczka:)

DarkANGELika said...

Pysznie;) Lubie razowe ciasta, nawet chyba bardziej niż z białej mąki ;)

Arvén said...

Zdecydowanie mi przypadło do gustu...orzechy, czekolada, razowa mąka...no i do tego na słodko, a jednak zdrowo ;-) Taak, lubię to!

Monisia said...

Pełne chrupiących orzechów w każdym kęsie i pysznie oblane śmietanową polewą;)musi smakować rewelacyjnie!
Miałam podobnie z kakaowym ciastem,powstało pod wpływem chwili z tego,co akurat znalazłam w kuchni;)

asieja said...

już lubię to Twoje ciasto. takie powstające z potrzeby chwili są pyszne, u nas wczoraj wieczorem tak było z pierwszym brownie :-)

paproszek said...

bardzo apetycznie wygląda:)

Sue said...

Ciekawe ciacho! Musi smakować bosko! :)

Przypraw mnie said...

Ciekawe użycie lemon curd. :) Ja z chęcią sprobuję. U mnie do podobnych ciast należy "ciasto na smuteczkowy stan". Niby nic, a jest bosskie.
Pozdrawiam
A.

Dorotas30 said...

fajne jesienne ciasto

dream-about-muffins said...

o jakie sympatyczne :) Muszę sobie chyba zrobić lemon curd, choć najpierw konfiturę pomarańczową, :)
pozdrawiam

ps mam nadzieję, że czasu będzie więcej.. szkoda, że doba nie jest dłuższa..

ps 2 choć czas się zatrzymuje jak jemy coś słodkiego :) z rana u przyjacióki jadłam pyszne krówkowe ciasto.. :)

jaikuchnia said...

brzmi ciekawie i wygląda na łatwe w obsłudze, może się skuszę na dniach :)

Kamila said...

Pyszna szybka propozycja!

mnemonique said...

ciasto wygląda bajecznie, a lemon curd to jeden z moich ulubionych deserów.

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

KUCHARNIA, Anna-Maria said...

Teraz, że pozwolę sobie zacytować - "zakatrupię Cię" - takim ciastem po oczach mnie, która trafia tu dopiero dziś?!!! Jak możesz:D

Amber said...

Mar,cudne ciasto.Klimatyczne zdjęcia.
Zauroczona jestem...

Kasia said...

Też tak miałam z kilkoma przepisami i... mąką razową, która kilka razy uratowała mi życie :) fantastyczne ciasto ;)

Dominika said...

bardzo, bardzo mi się podoba! musi być przepyszne :)Pozdrawiam cieplutko ♥

Dominika said...

bardzo, bardzo mi się podoba! musi być przepyszne :)Pozdrawiam cieplutko ♥

aanuk said...

wiem, ze mój blog nie ma nic wspólnego z gotowaniem - ale mogłabyś zrobić specjalny wpis:)))