25 March, 2011

ciasto do dzielenia. banany



 Nie mam doświadczenia w bananowych ciastach. Z resztą widać to po wpisach, do tej pory zrobiłam tylko jeden, z mleczną czekoladą. Było pyszne i nosiłam się z zamiarem powtórzenia tego ciasta. Chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego: na blogach aż roi się od ciast tego typu. Bo są świetne. Ciężkie, wilgotne i długo zachowują świeżość. Tym razem nie chciałam rozpuszczać czekolady, dodałam posiekaną białą czekoladę. Zrobiłam ciasto na podstawie tego przepisu, ale ponieważ nie lubię daktyli wymieniłam je właśnie na czekoladę. Równie słodką. Zmniejszyłam ilość cukru, a mimo to ciasto jest dość słodkie, wielbicieli bardziej wytrawnych wypieków raczej nie przekona:) Ale ja potrzebowałam słodyczy. Lepkiego ciasta z cieniutką karmelową skorupką na wierzchu. Ciasto jakoś szybko zniknęło za sprawą Lu, dziadka i sąsiadów. Nie szkodzi. Bo to jest ciasto do dzielenia. Tak od serca.


Ciasto bananowe z białą czekoladą

Składniki:
  • 85 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g białej czekolady, posiekanej na małe kawałeczki
  • 155 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: banan + dwie łyżki cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, mieszamy z jajkami, ekstraktem waniliowym i solą, odkładamy. Obie mąki przesiewamy, mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier i dokładnie ucieramy, zmniejszamy obroty i mieszamy z bananową pulpą. Drewnianą łyżką lub szpatułką wmieszamy suche składniki i czekoladę. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Banana kroimy wzdłuż na ćwiartki, układamy na cieście, przecięciem w dół i całość posypujemy cukrem. Pieczemy ciasto ok 60-70 minut (ja piekłam 70), można sprawdzić środek patyczkiem. Upieczone ciasto kroimy po wystudzeniu (tia...;)). Smacznego!



18 comments:

KUCHARNIA, Anna-Maria said...

Mmmm! Podziwiałam to ciasto u Liski, teraz Ty mnie kusisz i to bardzo! Gdyby nie to, że bananów dziś u mnie brak, pewnie już szłabym w stronę kuchni:)
Pozdrawiam!

Anonymous said...

Kochana Tuniu, zrobiłaś
arcypiękne zdjęcia.
Słodko i bananowo Cię całuję.

Pauli said...

wygląda smakowicie. Musze się zebrac i spróbować je upiec :)

Ula said...

Ciasta bananowe są super, a z biała czekoladą wszystko jest lepsze;>

Amber said...

Pyszne zdjęcia! ja lubię bananowe wypieki właśnie za tę wilgotność i cudowny smak.Pomysł na zamianę daktyli na czekoladę bardzo udany.

Zaytoon said...

Ciasto bananowe jest tak cudownie ciepłe i domowe. Wspaniale wilgotne i aromatyczne. Moje ulubione...

Magda said...

Ja też upiekłam ciasto wg tego samego przepisu... ale teraz chętnie użyłabym białej czekolady zamiast daktyli. Super pomysł :) I piękne zdjęcia ;)

Mm_ajka said...

A dzisiaj zjadłam ostatnie banany, szkoda bo uwielbiam bananowe ciasta, a białą czekolada jeszcze nie próbowałam. No nic jutro wcześnie wstaję i idę do sklepu :)

Maggie said...

Oj, zupelnie sie nie dziwie, ze tak szybko zniknelo :)

Grażyna said...

Ja także jestem ostatnio na etapie bananowych ciast. Powiem szczerze, że przedtem nigdy nie robiłam ciast z dodatkiem bananów, więc teraz poznaję nowe smaki.
Ciasto wygląda wspaniale. Nic dziwnego, że szybko zniknęło :)

Pieknoscdniablog said...

Robię, robię dzisiaj. Idealne na nagły atak zimy, który mam za oknem:)

zapraszam was na konkurs do mnie
pasuje do posta bo to bardzo słodki zapach:)

Ag Pe said...

Wygląda bardzo, bardzo, bardzo sympatycznie. Doskonały pomysł z tymi bananami na wierzchu.

cudawianki said...

mmmm... alez piekne zdjecia... i pieknebananowe ciacho!

Arvén said...

Przepiękne zdjęcia.
Przepiękne ciasto.

I aż żałuję, że już zniknęło...

Kubełek Smakowy said...

Ciasto cudne.

A zdjęcia jakie przepiękne, takie delikatne!

wykrywacz smaku said...

piękne zdjęcia takie subtelne :)

Emma said...

podoba mi się! choć nie przepadam za bananowymi wypiekami, ale ta czekolada kusi :)

Kasia said...

bardzo lubię wilgotne cieżki ciasta. pomysł na dodanie białej czekolady świetny :)