18 January, 2012

Jabłka, rozmaryn i francuski przyjaciel


Zrobienie tego prostego deseru to dosłownie chwilka. Jeśli macie w lodówce ciasto francuskie i masło, a poza tym kilka jabłek, to już jest dobrze. Idealnie jeśli macie też rozmaryn. Nadaje temu deserowi przyjemny, świeży aromat, właściwie to cały charakter deseru tkwi właśnie w nim. Można go oczywiście zastąpić suszonym, ale to już nie to samo. Smacznego!



Jabłka z rozmarynem pod francuskim ciastem

opakowanie ciasta francuskiego (ok 250 - 300 g)
4-5 dużych jabłek
50 g masła + odrobina do formy
2-3 łyżki cukru (płaskie) + odrobina do posypania
łyżka posiekanych igieł rozmarynu
rozkłócone jajko do posmarowania

Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C.
Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni powoli roztapiamy masło, dodajemy cukier i smażymy, aż delikatnie zbrązowieje, dodajemy jabłka i często (ale ostrożnie) mieszamy, by pokryły się powstałym syropem. Dodajemy rozmaryn, mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem (najlepiej do ceramicznej formy do zapiekania, lub kilku mniejszych kokilek). Wierzch przykrywamy ciastem francuskim, brzegi zawijamy dowolnie, do środka, lub oklejamy brzegi na zewnątrz. Jeśli zostają skrawki ciasta, można wyciąć dekoracyjne wzorki (ja nie miałam tyle czasu;)). Wierzch w kilku miejscach nakłuwamy widelcem, smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem. Pieczemy ok 20-30 minut, do zrumienienia ciasta. Najlepiej smakuje na ciepło, polecam z ubitą śmietaną, ale solo też jest pyszne;)


13 comments:

Monika said...

Cudownie to wygląda. Intrygujące połączenie smaków.

Anonymous said...

to cos dla mnie!
kocham jablka...to polaczenie smakow idealne jest

burczymiwbrzuchu said...

Bardzo mi się podoba, szczególnie ten rozmaryn z jabłkiem :)

Daria Anna said...

Rozmaryn i jabłko, hmm.., brzmi bardzo ciekawie :)

Marta said...

Przepis jak zawsze wspaniały i wzruszył mnie termin rozkłócone jajko :) Myślałam, że tylko moja babcia tak mówi, poczułam się jak w domu :)

Kasia Nowakowska said...

Jak u Ciebie pięknie! Chciałabym robić takie zdjęcia! Niestety to marzenie raczej szybko się nie spełni, bo mam wnękową kuchnię i ciemność... :( Muszę zaleźć więcej czasu i pobuszować w Twoich przepisach :) Pozdrawiam! P.s. aż ślinka cieknie :D

Dorotas30 said...

ciekawe połaczenie smaków,przepis z pewnością wart zrobienia i jeszcze pieknie wygląda!

Kamila said...

Pyszne połączenie, choć przyznam, ze rozmarynu do jabłek nie dawałam jeszcze, pora spróbować.

kachna said...

super połączenie :)
wygląda bajecznie

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Zielenina said...

dobrze, że nie lubię ciasta francuskiego, bo musiałabym sobie zrobić ;-)

Mar said...

Zieleninko, zrób pod kruszonką;)

amaggie said...

Świetny, prosty i na pewno przepyszny deser! Idealny dla niespodziewanych gości ;)

Monika - Twoja Asystentka said...

bardzo wyrafinowane! pięknie wygląda i wyobrażam sobie że smakuje wybornie.

MOnika