28 August, 2010

najprostszy placek świata

Nie mój. Placek upiekła wczoraj babcia. Przepis beskidzki z dziada pradziada, czy raczej baby prababy. Ekspresowy. Łatwy. I przyjemny oczywiście.


Składniki:
  • szklanka mąki (tortowa)
  • szklanka cukru
  • cztery jaja
  • 5 jabłek
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i kroimy w talarki. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i sodę. Do masy wrzucamy jabłka i mieszamy. Wlewamy do formy, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. godzinę w 170 stopniach.


Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem w zestawie z chłodnym kwaśnym kompotem:)

1 comment:

Anonymous said...

zrobialam z malymi zmianami i wyszlo przepyszne :)