27 August, 2010

żytnie pizzeriny z mozzarellą i chorizo

Są takie popołudnia kiedy przychodzi chęć na pizzę. Gdy padam ze zmęczenia niczym pies Pluto, sięgam po słuchawkę i zamawiamy coś w ulubionej pizzerii. Ale dziś ożywczy deszcz sprawił, że poczułam nieodpartą pokusę by wyrobić własne ciasto. Mieszane. Pulchne. Roznoszące zapach świeżej pizzy w całym domu...


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 4 dag drożdzy
  • sól
  • mały koncentrat pomidorowy
  • chorizo lub salami typu chorizo
  • 2 kulki mozzarelli
  • czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek
  • po łyżce suszonego tymianku i rozmarynu

Mieszamy obie mąki, dodajemy pokruszone drożdże, sól oraz 1,5 szklanki letniej wody. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy by wyrosło. Cebulę kroimy w cienkie krążki, chorizo w cienkie plasterki. Ser dzielimy na grube plastry, a oliwki na ćwiartki. Z ciasta formujemy ręcznie mini-pizze, powinno wyjść ok 8-10 placków. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, smarujemy każdy placek łyżeczką koncentratu, układamy na nich chorizo, ser, oliwki i na wierzchu cebulę. Posypujemy ziołami roztartymi w palcach. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do180 stopni.

No comments: