- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 4 dag drożdzy
- sól
- mały koncentrat pomidorowy
- chorizo lub salami typu chorizo
- 2 kulki mozzarelli
- czerwona cebula
- garść czarnych oliwek
- po łyżce suszonego tymianku i rozmarynu
Mieszamy obie mąki, dodajemy pokruszone drożdże, sól oraz 1,5 szklanki letniej wody. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy by wyrosło. Cebulę kroimy w cienkie krążki, chorizo w cienkie plasterki. Ser dzielimy na grube plastry, a oliwki na ćwiartki. Z ciasta formujemy ręcznie mini-pizze, powinno wyjść ok 8-10 placków. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, smarujemy każdy placek łyżeczką koncentratu, układamy na nich chorizo, ser, oliwki i na wierzchu cebulę. Posypujemy ziołami roztartymi w palcach. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do180 stopni.
No comments:
Post a Comment