29 December, 2010

Bo nie ma już nic słodkiego...


Więc można zrobic placek. Prosty. Z jabłkami i orzechami. Takie placki to specjalnośc mojej babci. Piecze je w prodiżu i, nie wiedziec czemu wychodzą ciemniejsze, niż gdy piecze się je w piekarniku. Ten placek to smak mojego dzieciństwa, piekło się go bardzo często. Bo kiedy przyjdzie ochota na placek, taki jak ten robi się prosto. I wychodzi zawsze. Kojarzy mi się z jesienią, ale ze względu na orzechy utrzymuje się też w poświątecznym klimacie. Ale uprzedzam, do placka trzeba miec kompanów, bo nie można wcisnąc na raz więcej niż niewielki kawałek. Ciasto nie zawiera masła ani oleju, jest przez to zwarte i sycące, podobne do chleba.


Placek jabłkowy z orzechami
Składniki:
  • 6 jabłek
  • 1 szklanka łupanych orzechów włoskich
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dla zdecydowanych przeciwników niekoniecznie:)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego, używam jasnego muscovado)
  • do posypania brązowy cukier zmielony na puder z cynamonem (używam gotowej mieszanki w młynku)
Jabłka obrac, pokroic w kostkę, wrzucic do dużej miski. Orzechy zmielic, dodac do jabłek, zasypac cukrem, wymieszac i odstawic na godzinę w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Piekarnik rozgrzac do 180 st. C. Wyciągnąc jabłka, powinny puścic sok, jeśli nie puściły zamieszac i odstawic jeszcze na kilkanaście minut. Następnie wbic jajka, dodac przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszac drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przełożyc do formy, najlepiej tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub jeśli ktoś woli bułką tartą (ja używam mąki krupczatki). Piec ok 45-50 minut. (Patyczek wbity w ciasto będzie lekko wilgotny z uwagi na jabłka, piszę o tym, bo na początku sama dopiekałam placek co chwilę przez kolejne 5 minut, aż stał się suchy i niejadalny). Wystudzony placek posypujemy brązowym cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto najlepsze jednak jest na drugi dzień, staje się bardziej wilgotne. Smacznego!


4 comments:

aga said...

kawaleczek takiego ciasta to bym chetnie zjadla:)

CookingJ said...

haha Dziewczyno ratujesz mi zycie:) Moj chlopak lubi ciasta z jablkami, ja niekoniecznie i dzis pomyslalam o takim z orzechami i jablkami coby byl smaczniejszy, wchodze na bloga a tu prosze:)) Kuchenna telepatia;)
Dziekuje!

kasiaaaa24 said...

Też robię takie ciasto :) Uwielbiam je za prostotę przygotowania i świetny smak. Fajnie, że mi o nim przypomniałas :)

Pozdrawiam :)

Karmel-itka. said...

jedno z moich ulubionych ciast ;]
smakuje naprawdę wybornie, a jest taki niezwykle łatwe.