Więc można zrobic placek. Prosty. Z jabłkami i orzechami. Takie placki to specjalnośc mojej babci. Piecze je w prodiżu i, nie wiedziec czemu wychodzą ciemniejsze, niż gdy piecze się je w piekarniku. Ten placek to smak mojego dzieciństwa, piekło się go bardzo często. Bo kiedy przyjdzie ochota na placek, taki jak ten robi się prosto. I wychodzi zawsze. Kojarzy mi się z jesienią, ale ze względu na orzechy utrzymuje się też w poświątecznym klimacie. Ale uprzedzam, do placka trzeba miec kompanów, bo nie można wcisnąc na raz więcej niż niewielki kawałek. Ciasto nie zawiera masła ani oleju, jest przez to zwarte i sycące, podobne do chleba.
Placek jabłkowy z orzechami
Składniki:
- 6 jabłek
- 1 szklanka łupanych orzechów włoskich
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dla zdecydowanych przeciwników niekoniecznie:)
- 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego, używam jasnego muscovado)
- do posypania brązowy cukier zmielony na puder z cynamonem (używam gotowej mieszanki w młynku)
4 comments:
kawaleczek takiego ciasta to bym chetnie zjadla:)
haha Dziewczyno ratujesz mi zycie:) Moj chlopak lubi ciasta z jablkami, ja niekoniecznie i dzis pomyslalam o takim z orzechami i jablkami coby byl smaczniejszy, wchodze na bloga a tu prosze:)) Kuchenna telepatia;)
Dziekuje!
Też robię takie ciasto :) Uwielbiam je za prostotę przygotowania i świetny smak. Fajnie, że mi o nim przypomniałas :)
Pozdrawiam :)
jedno z moich ulubionych ciast ;]
smakuje naprawdę wybornie, a jest taki niezwykle łatwe.
Post a Comment