- 4 szklanki mąki krupczatki + trochę do wysypania blachy
- szklanka cukru
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany 12%
- kilka kropel aromatu arakowego lub rumowego
- po 0,5 kg jabłek i gruszek, obranych i pokrojonych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
04 October, 2010
szarlotka z gruszkowym gościem
Kruche ciasto. Delikatne owoce. To moja ukochana szarlotka, która udaje się zawsze. Przepis teściowej znam niczym własne imię, wyrecytuję go bez zająknięcia wybudzona w środku nocy. Bo jest prosty i niezawodny. A zapach tego ciasta leczy ze zmartwień i przywołuje na myśl dalekie wspomnienia. Z dzieciństwa. Smak prostoty. Doskonałości. Kradzione gruszki zjadane na płocie, ich sok cieknący po brodzie. Pozwoliłam gruszkom wkraść się do szarlotki. Bo jabłko i gruszka to klasyk. Podawać komuś kawałek takiego ciasta to jakby się wyznawało miłość. Albo przynajmniej ogromną sympatię...
Składniki:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
pychotka:) na pewno na weekend upiekę:)
Post a Comment