04 October, 2010

szarlotka z gruszkowym gościem

Kruche ciasto. Delikatne owoce. To moja ukochana szarlotka, która udaje się zawsze. Przepis teściowej znam niczym własne imię, wyrecytuję go bez zająknięcia wybudzona w środku nocy. Bo jest prosty i niezawodny. A zapach tego ciasta leczy ze zmartwień i przywołuje na myśl dalekie wspomnienia. Z dzieciństwa. Smak prostoty. Doskonałości. Kradzione gruszki zjadane na płocie, ich sok cieknący po brodzie. Pozwoliłam gruszkom wkraść się do szarlotki. Bo jabłko i gruszka to klasyk. Podawać komuś kawałek takiego ciasta to jakby się wyznawało miłość. Albo przynajmniej ogromną sympatię...


Składniki:
  • 4 szklanki mąki krupczatki + trochę do wysypania blachy
  • szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • kilka kropel aromatu arakowego lub rumowego
  • po 0,5 kg jabłek i gruszek, obranych i pokrojonych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem po czym dodajemy wiórki masła. Rozdrabniamy palcami aż powstaną okruszki. Żółtka mieszamy z aromatem i śmietaną, dodajemy do ciasta i wyrabiamy ręcznie, aż będzie zwarte. Dzielimy na dwie części, mniejsza powinna stanowić 1/3 ciasta. Formujemy z niej kulę, z większej zaś wałek. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok godzinę do zamrażarki. Owoce mieszamy z cukrem waniliowym, można je także trochę posmażyć. Zmrożony wałek ciasta kroimy na plastry grubości ok 1 cm i wylepiamy nimi dno natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem. Wykładamy na ciasto owoce. Kulę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na owoce. Pieczemy ok 50 minut w 175 stopniach. Wystudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

1 comment:

Anonymous said...

pychotka:) na pewno na weekend upiekę:)