24 January, 2011

ziemniak i znajomi


Znajomi ziemniaka. Z warzywniaka:) W warzywnych plackach. Miały być tylko ziemniaczane placki. Ale gdzie nie zaglądnęłam tam czekał "ktoś" gotowy by dołączyć. A to cukinia, a to por patrzył błagalnie. I cała torba młodych liści szpinaku. W efekcie końcowym trochę się tego zebrało, na te multiwarzywne placki:)


Placki ziemniaczano-warzywne (bez jajek)
Składniki:
  • 4 małe ziemniaki (lub 2 większe)
  • 1 marchew
  • 1 cukinia (niewielka)
  • jasna część z 1 pora
  • 250 g świeżego młodego szpinaku
  • pęczek szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła (użyłam tymianku i suszonej natki pietruszki)
  • olej do smażenia
Warzywa umyć, obrać ziemniaki i marchew, razem z cukinią zetrzeć na tarce, przełożyć na sito by odciekły. Por kroimy w pół plasterki. Szczypior siekamy. Szpinak parzymy wrzątkiem na sicie, szybko przelewamy zimną wodą (lekko zmięknie, ale nie straci jędrności), połowę siekamy. Drugą połowę przyrządzamy do podania, np. z vinaigrette. Przygotowane warzywa mieszamy z mąką i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.Na rozgrzanym oleju smażymy placki, aż zrumienią się, z obu stron. Najlepiej smakują gorące, podane z zieleniną, dlatego proponuję pozostały szpinak z sosem. Smacznego.




14 comments:

Domowe Smaki - moja niebiańska kuchnia :) said...

zapisuję do wypróbowania :)

Maggie said...

Sliczne te placuszki, a do tego zdrowe!

Kinga said...

Faktycznie multiwarzywne. Czasem robię dla dziecka z soczewicy i marchewki lub z cukini albo z zielonego grosdzku. Podjadam i są pycha, domyślam sie, że takie z wielu warzyw też juszą być pyszne. Może następnym razem zrobię je mojej niejadce i dzięi temu przemycę szpinak!

EVE said...

taka warzywna multiwitamina na talerzu :)
pyszności! mam trochę ziemniaków, które wymagają zjedzenia, więc takie placuszki byłyby wspaniałe na kolację!

mopswkuchni said...

Bardzo fajne nietypowe placuszki. Takie wiosenne :)
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

aga said...

bardzo smakowite placuszki:)

Atria C. said...

U mnie ostatnio byłszpinak, ale przyzna, że troszkę wyrzuciłam, bo nie miałam pomysłu co zrobić z pozostałym (i miałam lenia). Cóż, teraz robiłabym placuszki.. zwłaszscza, że nie trzeba trzeć tylu ziemniaków..

Zaytoon said...

Bez jajek? Ze szpinakiem? Coś nowego! Bardzo jednak smakowitego. :)

Pozdrawiam!

Amber said...

Wyglądają tak wiosennie.Pyszny widok Mar!

Karmel-itka. said...

cudownych mają znajomych te Twoje ziemniaczki.
wspaniałe placki. porywam porcyjkę ;]

Arvén said...

Multiwarzywne placki są o wiele lepsze niż zwykłe ziemniaczane.
Zachwycające, i jaki świetny kolor!!

Marta said...

Mar, to chyba przepis specjalnie dla mnie! Zwłaszcza na tej szpinakowej górce! Wspaniały!

lo said...

Uwielbiam takie warzywne placki. Na jesieni to moje ulubione dania. Pozdrawiam.

mar said...

dzięki za pochwałę placków, naprawdę je polecam:) uściski dla wszystkich!pozdrawiam