08 February, 2011

chleb...z kakao


Lubi chleb i kakao. Lubię świeży chleb z dżemem w towarzystwie kubka kakao. Ale tym razem to chleb z kakao w sensie dosłownym. Nadaje mu miły dla oka kolorek i delikatnie gorzkawy posmak. To rzecz jasna chleb drożdżowy, wciąż się zbieram do zakwasu...:) 

Co do tego chleba mam mieszane odczucia. Z jednej strony jest bardzo smaczny i jedzenie go...wciąga:) Z pewnością go powtórzę, ale... no właśnie. Raczej w formie bułek. Co prawda miąższ "zbił się" w krótkim czasie po wystygnięciu chleba, ale to jednak typowe lekkie pieczywo. Miękkie w środku z bardzo chrupiącą skórką. W sam raz do dżemu i kubka...mleka. Bo kakao mamy już w chlebie;)


Chleb kakaowy z sezamem i selerem*

Składniki:
  • 250g mąki pszennej typ 550
  • 250 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • czubata łyżka masła
  • 200 g selera startego na tarce
  • 100 g lekko prażonego sezamu
  • 50 g drożdży
  • półtorej szklanki maślanki
  • sól
  • jajko do posmarowania
Maślankę lekko podgrzewamy, przelewamy do dużej miski, rozpuszczamy w niej drożdże, po czym dodajemy mąkę, kakao, seler, sól, masło i większość sezamu (zostawiamy tylko do posypania). Wyrabiamy ciasto (nie powinno być zbyt luźne, można dodać jeszcze trochę mąki). Zostawiamy do wyrośnięcia, po godzinie powinno podwoić objętość (moje podwoiło po 15 minutach, że aż bałam się co będzie dalej:)) Formujemy bochenek i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odłożonym sezamem. Odstawiamy jeszcze na ok pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C, chleb nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze 30 - 40 minut (piekłam 45 min i miał bardzo chrupiącą skórkę). Chleb studzimy (na kratce) i dopiero wystudzony kroimy. Smacznego.


*przepis pochodzi z małej książeczki Poradnika Domowego, dodanego do Kuchni


10 comments:

Anonymous said...

Wygląda naprawdę oszałamiająco! Ma cudownie czekoladowy kolor. ;)

wykrywacz smaku said...

wow, to pierwsze zdjęcie jest po prostu cudne! Koniecznie musisz wpaść na nasz nowy portal kulinarno-fotograficzny i podzielić się swoim talentem! Zapraszamy z otwartymi ramionami ;-) http://wykrywacz-smaku.pl/

Karmel-itka said...

o rety!
wygląda bosko!
hmm... intryguje mnie to kakao. bardzo.

Justin&Dorothy said...

Piękne zdjęcia :) Chleb prezentuje się bosko!! Ciekawy pomysł z tym dodaniem kakao. :)

Amber said...

Bardzo ciekawy przepis.Lubię takie smaki, łączenie nietypowych składników w jedno.
Pozdrawaim Cię !

muffinka said...

Mniam, ten seler mnie zaskoczył...

Rodzinka to ma z tobą dobrze. Świeży chleb :)

aż mi zapachniało, zjadłabym taki z konfiturą :)

asieja said...

cudowny bochenek, magiczne zdjęcia.

KUCHARNIA, Anna-Maria said...

Ależ ciekawy chleb, już kiedyś mnie na podobny namawiano, ale bezskutecznie. Teraz czuję, że jestem gotowa!
Pozdrawiam:)

myniolinka said...

najważniejsze że jest ze słonecznikiem... uwielbiam go w chlebach!

Mar said...

dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa!
pozdrawiam Was ciepło

Myniolinka,
nie ma w nim słonecznika, jest sezam:) mam nadzieję, że to nie spowoduje niskich not:)