Naleśniki to chyba ulubione danie mojego dzieciństwa. Uwielbiam je w najprostszej wersji: na słodko, z dżemem truskawkowym. Do tego kubek kakao i jestem w niebie. Nie ruszałam ich w innej postaci. Chyba, że z nutellą:) Teraz robię je równie często, ale w różnych wersjach. Nie tylko na słodko. Warzywa w naleśniku z sosem (czosnkowym!) to bardzo częste danie w naszym domu. Lubię je ze szpinakiem. Lubię z serem. Z sojowym farszem. Lubię robić z nich przeróżne krokiety. Tym razem zrobiłam z nich zapiekankę. Prostą i szybką.
Zapiekanka naleśnikowa z sosem pomidorowym
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 l mleka
- jajko
- mąka (nie określę ilości, zawsze robię ciasto naleśnikowe na oko, dodając po trochę i sprawdzając konsystencję, moje ciasto jest dość rzadkie ale puszyste)
- sól
- "kapka" oleju
- pół pęczka szczypiorku lub pietruszki (mogą być inne dowolne zioła)
Farsz:
- pół średniej wielkości cukinii lub jedna niewielka
- cebula
- ząbek czosnku
- sól i pieprz oraz szczypta ziołowego pieprzu
- łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka bazylii
Ponad to:
- pozostała połówka cukinii lub jedna mała
- 1 żółtko (lub całe jajo)
- ser żółty do posypania
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe (ja nie wyciągam nawet miksera, robię to ubijaczką): ubijamy jajko z mlekiem, dodajemy sól i po trochę mąki energicznie mieszając ciasto, gdy gęstość będzie dobra dodajemy olej i zioła, delikatnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej równomiernie olejem (tylko raz smaruję patelnię, następne smażę już bez tłuszczu). Powinno być ok 12 naleśników. Pół cukinii kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut. Robimy farsz: pozostałą cukinię i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Na łyżce oliwy smażymy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cukinię i smażymy 5 minut. Doprawiamy i nakładamy po trochę na każdy naleśnik. Zawijamy w trójkąty i wykładamy dno formy do zapiekanek (wcześniej ją natłuściłam). Okładamy wierzch plastrami cukinii i kładziemy drugą warstwę naleśników. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy serem i zapiekamy w 200 st. C ok 20-25 minut. W tym czasie robimy sos: Pomidory przelewamy do rondelka, gdy się zagotują dodajemy cukier, sól, pieprz oraz obrany i wyciśnięty czosnek, gotujemy ok 15-20 minut często mieszając. Do gotowego sosu dodajemy zioła. Polewamy nim zapiekankę wyłożoną w porcjach na talerze. Smacznego!
No comments:
Post a Comment