02 November, 2010

dynia, cukinia, kabaczki, a wszystko...z jednej paczki

Jestem troszkę spóźniona z tymi przepisami, ale dyniowate nadal królują na straganach, więc w zasadzie wszystko gra. Słoiczki robiłam podczas wyjazdu do Mamy, czyli na wsi. Warzywa prosto z ogrodu. Na pierwszy ogień poszedł żółty kabaczek, wielki jak słoń, ale poradziłam sobie: najzwyczajniej w świecie go...udusiłam;) Z curry. Powstało coś a la chutney, bardzo wyrazisty i bardzo pikantny. Zanim jeszcze przyszły przymrozki zebrałyśmy z Mamą cukinie. Na specjalne życzenie znajomych było sporo octu. Idealnie jako za przeproszeniem zagrycha na jesienne wieczorne spotkania przy wódeczce, gdy w kominku ogień, a za oknem deszcz;)


Chutnej z kabaczka z curry
Składniki:
  • pół dużego kabaczka lub jeden mały (równie dobrze może być dynia bądź cukinia)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
Kabaczek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z posiekanym czosnkiem do miękkości, ale tak aby zostały wyczuwalne kawałeczki warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i gorący chutney przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.


Marynowana cukinia balsamico
Składniki:
  • 1kg cukinii (najlepiej jedna nieduża, większa ma twardszą skórkę)
  • niepełna szklanka octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • niepełna szklanka oliwy z oliwek
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę razem ze skórką. Ułożyć w słoiczkach, zasypać gorczycą. W garnku zagotować zalewę z octu, cukru, soli i reszty przypraw. Zalać cukinię, zostawiając miejsce na oliwę. Dopełnić słoiczki oliwą, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.

Najlepsza jest wtedy gdy postoi min.3 dni.
Smacznego!

No comments: