Sernik kajmakowy
Składniki:
Spód:
- 50g solonych fistaszków (ja użyłam więcej bo całe opakowanie 75g)
- 80g kruchych ciastek (użyłam herbatników Lu)
- łyżka cukru
- 30g masła (użyłam 50g)
- 600 g sera mielonego (użyłam serka Wieluń)
- 2/3 puszki kajmakowej masy krówkowej o poj. 400g
- 100 g cukru + cukier waniliowy
- 50g masła
- 3 jajka
- łyżka mąki
- pozostała 1/3 masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
- 50g płatków migdałów
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masę kajmakową, miksujemy, dorzucamy po jajku i łyżce sera, na końcu mąkę, wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Wylewamy ją na podpieczony spód i pieczemy sernik ok 50 minut w 180 st. C. Po tym czasie studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
W rondelku podgrzewamy na małym ogniu resztę masy kajmakowej z mlekiem. Dokładnie mieszamy, aż masa stanie się płynna i gładka, po ściągnięciu z ognia mieszamy masę z masłem. Polewą pokrywamy wystudzone ciasto. Posypujemy wierzch migdałami, wcześniej uprażonymi (autorka przepisu proponuje prażenie w piekarniku, ja zrobiłam to raz dwa na patelni). Sernik schładzamy w lodówce, najlepiej kilka godzin. Potem można do woli rozkoszować się niebiańskim smakiem:) Polecam!
1 comment:
Liska, jak zawsze cudowna. Tytuł bloga roku całkiem zasłużony. Jej blog jest cudowny, prawda? Tak samo jak Twój sernik kajmakowy.
Post a Comment