26 April, 2011

Sernik z przepisu Teściowej


Sernik z jabłkami na herbatnikach

Składniki:
  • 1 kg dobrego sera, zmielonego (może być śmietankowy, z wiaderka)
  • 6 jaj
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny*
  • 2 duże jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • herbatniki (ilość zależy od powierzchni blachy)
  • cukier puder do posypania (można zrobić też lukier, wg uznania)
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Podsmażamy, aż zmiękną i puszczą sok, dodajemy cynamon (można dodać też odrobinę cukru). Odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
 Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy dokładnie z cukrem, następnie z masłem. Dodajemy partiami ser, dokładnie łączymy z masą. Mieszamy z budyniem, proszkiem i cytrynową skórką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Wylewamy masę na herbatniki. Na wierzchu układamy jabłka. Pieczemy ok 60 minut (jeśli wierzch za bardzo się przypieka nakrywamy go folią aluminiową). Po wystudzeniu odłożyć w chłodne miejsce i kroić schłodzony. Smacznego!

* Można dodać co przyjdzie Wam do głowy, rodzynki itp

8 comments:

Zaytoon said...

Teściowej, co zapewne znaczy pysznie domowy. Ach!

Trzcinowisko said...

Po tych świętach myslałam że stało się niemożliwe...obrzydł mi sernik pierwszy raz w życiu...ale zrobiłam taki mały look na ten przepis i czuje że nie do końca jest to prawda...i został mi jeszcze jeden nadprogramowy kubełek sera...hmmm...ale jednak za kilka dni:) w końcu musze znaleźć dobre jabłka.

Zielenina said...

sernik teściowej musi być dobry hihi ;-)

kornik said...

Senika z jabłkami nie mialam okazji jeśc, ale brzmi kusząco!

Magda said...

Ciekawy sernikowy remake, do upieczenia, zapisane :)

Amber said...

Sernik i jabłka,czyli sernikojabłecznik.Brzmi interesująco, wygląda pysznie!

Holga said...

Mimo chwilowego nadmiaru sernikowego i tak mam na niego ochotę.
;).

Kini^^ said...

uwielbiam wszelakie serniki :)