Sernik z jabłkami na herbatnikach
Składniki:
- 1 kg dobrego sera, zmielonego (może być śmietankowy, z wiaderka)
- 6 jaj
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny*
- 2 duże jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
- herbatniki (ilość zależy od powierzchni blachy)
- cukier puder do posypania (można zrobić też lukier, wg uznania)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy dokładnie z cukrem, następnie z masłem. Dodajemy partiami ser, dokładnie łączymy z masą. Mieszamy z budyniem, proszkiem i cytrynową skórką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Wylewamy masę na herbatniki. Na wierzchu układamy jabłka. Pieczemy ok 60 minut (jeśli wierzch za bardzo się przypieka nakrywamy go folią aluminiową). Po wystudzeniu odłożyć w chłodne miejsce i kroić schłodzony. Smacznego!
* Można dodać co przyjdzie Wam do głowy, rodzynki itp
8 comments:
Teściowej, co zapewne znaczy pysznie domowy. Ach!
Po tych świętach myslałam że stało się niemożliwe...obrzydł mi sernik pierwszy raz w życiu...ale zrobiłam taki mały look na ten przepis i czuje że nie do końca jest to prawda...i został mi jeszcze jeden nadprogramowy kubełek sera...hmmm...ale jednak za kilka dni:) w końcu musze znaleźć dobre jabłka.
sernik teściowej musi być dobry hihi ;-)
Senika z jabłkami nie mialam okazji jeśc, ale brzmi kusząco!
Ciekawy sernikowy remake, do upieczenia, zapisane :)
Sernik i jabłka,czyli sernikojabłecznik.Brzmi interesująco, wygląda pysznie!
Mimo chwilowego nadmiaru sernikowego i tak mam na niego ochotę.
;).
uwielbiam wszelakie serniki :)
Post a Comment