A gdy tylko sprawia, że wewnątrz mnie wkrada się chłód, rozgrzewam się herbatą. I ciastem do herbaty.
Wilgotne ciasto z orzechami laskowymi i kandyzowanym imbirem
Składniki:
- szklanka mleka
- pół szklanki cukru (użyłam ciemnego cukru trzcinowego)
- pół szklanki oleju
- pół słoiczka jasnego dżemu (morelowy, figowy lub inny - ja użyłam figowego)
- 2 jaja
- kilka kropel olejku rumowego lub migdałowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki imbiru kandyzowanego (można posiekać)
- pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
Pierwsze sześć składników łączymy w misce z pomocą widelca. Suche składniki mieszamy w dużym naczyniu z orzechami i imbirem i dolewamy do nich mokre, wszystko łączymy widelcem. Gotowe ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy lub blachy i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach C (powinno być złocistobrązowe, a po włożeniu drewnianego patyczka nie zostawiające śladów - będzie jednak lekko klejące). Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
2 comments:
O, jaki fajny przepis :)Najbardziej podoba mi się to,z e jest nieskomplikowane - to mieszanie widelcem jest super :)
Bardzo smaczne ciasto. Faktycznie jest wilgotne, a w smaku aromatyczne, mocno orzechowe i "niestety" ; ) bardzo szybko znika. Robi się je w mgnieniu oka. Dziękuję za przepis.
P.S. Zamiast dżemu dodałam 2/3 szklanki jabłek duszonych jak na szarlotkę i trochę więcej orzechów, niż w przepisie. A część mąki zastąpiłam otrębami.
Post a Comment