Dopóki jest maj, nie będę miała dość rabarbaru. Choć prawdziwie słodkie polskie truskawki będą pewnie w czerwcu, warto już się na nie skusić. By połączyć jedne z drugim. Zrobić słodkie ciasto z kwaskowatym "wkładem". Pół ciasta dostało się kotom, bo zapomniałam zabrać je ze stołu przed domem. Dobre i pół. Naprawdę dobre. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach by uniknąć zakalca. Do dzieła!
Kruche z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 110 g cukru + 2 płaskie łyżki
- 150 g zimnego masła
- mały kubeczek jogurtu (może być naturalny, ja użyłam waniliowego)
- 2 łodygi rabarbaru (jeśli są grube, obrać)
- 2 garści truskawek
- 1/3 szklanki płatków migdałowych lub migdałów pokrojonych w słupki
Mąkę wymieszać z cukrem i pokrojonym zimnym masłem, mieszać nożem, na końcu wyrobić szybko okruchy, wlać żółtka i jogurt, szybko zagnieść ciasto (może być lekko klejące). Przykryć folią i schować do lodówki na min. 30 minut.
Tortownicę wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (mniejsza powinna być ok 1/4 całości). Większą część rozwałkować na okrągło na podsypanej mąką stolnicy, wyłożyć dno i boki formy (do połowy wysokości). Ponakłuwać widelcem i podpiekać ok 25-30 minut. Owoce oddzielić od soku, wyłożyć na nieco ostygnięty spód. Resztę ciasta odrywać i przykryć kawałeczkami owoce. Wolne miejsca zasypać migdałami. Ponownie włożyć ciasto do piekarnika i dopiekać ok 30 minut (aż przyrumieni się wierzch). Po upieczeniu ostudzić. Smacznego!
13 comments:
przypomnialas mi smaki dziecinstwa:)
uwielbiam polaczenie truskawki i rabarbaru:)
ach, truskawki już wszędzie nieśmiało się pojawiają. <3
ja jednak poczekam, oszczędzimy sobie tej zagranicznej chemii ;-) Poza tym ja lubię to sezonowe oczekiwanie :) Ale mam dużą nadzieję, że uda mi się zapałać na takie połączenie, bo też bardzo lubię! :)
Zieleninko, u mnie akurat chemia krajowa;)
pysznie wygląda!
Świetne ciasto... nie możemy się już doczekać pysznych, polskich truskawek!
Ach, doskonałe. Kwintesencja polskiego maja...
klasyka majowych wypieków
Ale ciasto! Mar, ono jest piękne i chcę je zjeść natychmiast!
U mnie też rabarbar, ale jeszcze bez truskawek....
Pozdrowienia!
Szkoda, że nie mam już rabarbaru w ogródku, chociaż młody już rośnie. Z chęcią bym skorzystała z tego przepisu, bo kruchego z owocami jeszcze nie jadłam.
O, tak rabarbar i maj w jednym stali piekarniku ;) Pyszne połączenie, może skuszę się na kosmiczne truskawki ;)
uwielbiam takie ciasta! :)
O tak, truskawki i rabarbar to zdecydowanie jedno z moich ulubionych polaczen! Wspaniale smakuja razem w wiosennym ciescie :)
Post a Comment