03 September, 2010

maślany sernik mocno owocowy

Z własnej roboty galaretką jeżynową, popełnioną przez teściową:) Poprosiłam o przepis ale dostałam taki "na oko", zatem podaję dobrane przez siebie proporcje, jeśli komuś nie wyjdzie, wszelkie pretensje proszę kierować do mnie, nie do teściowej:) A serniczek na zimno rzecz jasna, kremowy i pyszny...


Składniki:
  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego (2 op.)
  • pół kostki masła
  • 200 g herbatników (zwykłe petit beurre)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 - 4 brzoskwinie
  • 400 g jeżyn
  • 1,5 op. żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
Serek miksujemy z masłem. Dodajemy żelatynę (1 op.) rozpuszczoną w szklance ciepłego mleka oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dno formy (tortownicy) wykładamy herbatnikami delikatnie namoczonymi w mleku. Następnie wylewamy masę serową, zatapiamy w niej cząstki umytych i obranych brzoskwiń i wkładamy do lodówki aby stężała. Jeżyny smażymy, aż puszczą sok, wówczas dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki ciepłej wody. Mieszamy i gdy lekko stężeje wylewamy na ser. Całość znów wkładamy do lodówki by całkiem zastygło.

No comments: