01 September, 2010

papryka nadziewana soczewicą

Najchętniej nadziewam gorzkawą, białą paprykę. Ma wyraźny smak. Mój luby woli słodszą, czerwoną. Więc powstał kolaż. Tylko nadzienie jednakowe. Pikantne. Sycące. I całkiem wegetariańskie...


Składniki:
  • 4 dorodne papryki
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka sosu sojowego (może być też zwykła maggi)
Papryki myjemy, odcinamy czubki, nożem usuwamy gniazda nasienne. Soczewicę gotujemy 30 minut w osolonej wodzie, ryż zalewamy 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu, nie mieszając, aż wchłonie wodę. Powinien być sypki. Soczewicę i ryż studzimy. W tym czasie siekamy natkę (nie za drobno) i obrany czosnek (drobno;-)). Mieszamy soczewicę, ryż, pietruszkę i czosnek, dodajemy lubczyk, pieprz i dosalamy wg uznania, po czym mieszamy dokładnie farsz. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, dno podlewamy oliwą, sosem sojowym i odrobiną wody. Papryki nadziewamy po brzegi farszem, zakładamy czubki i spinamy wykałaczkami. Układamy papryki w naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 minut (papryka powinna dać się łatwo przekłuć widelcem, wtedy jest odpowiednio miękka i smaczna). Znakomicie smakuje z czosnkowym sosem.

1 comment:

Anonymous said...

Troszku się spóźniłam z nadziewaniem papryki ale co tam... W sierpniu/wrześniu robiłam mrożonki:) Pyszne ,pyszne i jeszcze raz pyszne. Dziękuje:)Polecam dodatkowo wymieszać z ugotowaną na bulionie soją!